För att kunna hantera parkeringsbevakning på tomtmark/fastighetsmark så behövs kunskaper i vilka lagar och regler som gäller, hur parkering och bevakning ska vara ordnad. Enligt lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering så krävs att den som ska utföra parkeringsbevakningen ska ha en för ändamålet lämplig utbildning.
Parkeringsbevakning på tomtmark kräver att utövaren har kunskaper kring lagstiftning inom området. Utövaren behöver kunskaper i hur parkering kan regleras på tomtmark och hur skyltning ska ordnas och uppföras samt vilka regler som styr detta område. Utövaren behöver även kunskaper i hur parkeringsbevakningen praktiskt utförs, processen kring kontrollavgifter och hur dessa bestrids.
Grundutbildning för parkeringsbevakning på tomtmark täcker in alla delar och ger kunskap till den som ska hantera och utöva parkeringsbevakning på tomtmark. Det finns inga krav att parkeringsbevakning ska utföras av bevakningsbolag eller parkeringsbolag varför alla som har rådighet över tomtmark/fastighetsmark är välkomna på utbildningen. Utbildningen är lämplig för den som ska bevaka parkering på tomtmark eller för dem som har ansvar inom parkeringsfrågor och behöver mer kunskaper.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Kursens omfattning
2 dagar (16 utbildningstimmar).
Utbildningens mål
Kursdeltagaren ska efter genomförd utbildning kunna redogöra för vilken lagstiftning som reglerar parkeringsbestämmelser och parkeringsbevakning på tomtmark. Kursdeltagaren ska ha goda kunskaper i hur parkeringsregler, parkeringsskyltning och parkeringsbevakning på tomtmark planeras och genomförs på ett korrekt och ändamålsenligt sätt.
Problemskapande beteende förekommer på alla skolor och är vanligt inom många olika omsorgsverksamheter. Det kan handla om elever med någon funktionsvariation som inte klarar kravnivåerna i skolan eller som har svårt med sociala sammanhang. Kanske är det elever som har svårt med sin impulskontroll och hamnar i slagsmål eller någon elev som fysiskt ger sig på skolpersonal. Elever som ska ”göra upp” på skoltid eller utomstående som dyker upp på skolans område.
Oavsett anledning så ställs det höga krav på skolans eller omsorgsverksamhetens personal som förväntas agera förebyggande mot våld, kunna deskalera situationer som uppstår och framförallt kunna skydda elever/brukare mot att utsättas för våld.
Vi har skapat en kurs som riktas till skolpersonal och omsorgspersonal där vi sammanflätar olika delar och ger kursdeltagare en helhet kring att förebygga problemskapande beteenden och våld, hantera och deskalera konflikter samt verktyg för att skydda sig själv och andra. Kursen ger även kunskap i den lagstiftning som finns inom området, vad personal får göra och vilket lagstöd som finns. Efter genomförd kurs får kursdeltagaren kunskaper som ökar tryggheten och säkerheten inom verksamheten och inte minst förmågan att agera på ett korrekt och säkert sätt.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Kursens omfattning
2 dagar (16 utbildningstimmar)
Kursens mål
Kursens mål är att kursdeltagare efter utbildningens genomförande ska ha grundläggande kunskaper i hur utåtagerande, hotfulla eller våldsamma personer kan bemötas och hur konflikter undviks, deskaleras och hanteras. Kursdeltagaren ska även ha grundläggande kunskaper i självskydd och känna sig trygg med sin förmåga att ta sig ur en våldsam och farlig situation på ett effektivt sätt. Kursdeltagaren ska efter kursens genomförande ha en förståelse för att våldsamma situationer där självskydd behöver tillämpas alltid ska undvikas och ses som en sista utväg.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna